A stílusról

Rövid történeti áttekintés

A Tàijíquán (vagy Taichi Chuan) az egyik legelterjedtebb kínai harcművészeti és egészségmegőrző rendszer. A Gongfu (kungfu) belső irányzatai közé tartozik. Kialakulása meglehetősen homályos múltra tekint vissza. A Tàijíquán eredetét, különböző források nem egységesen határozzák meg, de elmondható, hogy a hagyományok leginkább Zhāng Sānfēng taoista szerzeteshez kötik. Személyével kapcsolatban, különböző korokban végeztek kutatásokat, de semmilyen hiteles történeti utalást nem találtak arra vonatkozóan, hogy mikor élt és egyáltalán létezett-e. 

A kutatások eredményeként a Chén család 9. generációját képviselő Chén Wang Ting-et tekinti a Chén Tàijíquán megalapítójának, mely minden Tàijí stílus közül a legrégebbinek számít, és amelyből minden mai stílus (Yang, Wu (hao), Wu, Sun) kifejlődött. 

A Chén Tàijíquán két hagyományos formája maradt fent. Egy lassabban lágyabban kivitelezhető, elsősorban a hagyományt örökítő 83 lépéses forma, és egy 71 lépéses forma melyet gyors dinamikus mozdulatok jellemeznek és elsősorban a harcot örökíti. 

Ezek a formák képezik még ma is a stílus magját. Ezen kívül a Tàijíquán páros, küzdelmi alapgyakorlatainak a „lökő-kezek”-nek bonyolult és kifinomult rendszerét, valamint a kardok és a lándzsa használatát hagyományozták tovább. A stílust jellemzik az élénk, erőteljes és mély állások, a csavarodó mozgások, melyek a spirális erő használatát tanítják. A gyakorlatban a lágyság és keménység, kiegészítik egymást a gyors és lassú mozdulatokkal. 

A 17. generációs Chén Fake (1887-1957) mester 1928-ban Pekingbe ment, ahol újabb győzelmei tovább növelték tekintélyét. Ezután megnyitotta első edzőtermét a fővárosban, ahol sok tanítványt oktatott a Chén család harcművészetére. Közülük nagyon kimagasló volt Tian Xiuchen (1916-1984) és Chén stílus Xīnyì Hùnyuán  oktatási módszerét kidolgozó Feng Zhiqiang (1928 -2012) tudása.

Magyarországra 1996-ban jutott el a Chén Tàijí Han Kuiyuan (1948-) 19. generációs mester által, aki Tian Xiuchen és Feng Zhiqiang tanítványa volt.  

Han Kuiyuan mester belső tanítványa Molnár Gábor 20. generációs mester szakmai irányítása mellett Egry Tibor laoshi oktatja a stílust Pécsett, A Pécsi Chen stílusú Taiji Quan Egyesület keretében.

Családfa

Az oktatásról

Pécsett a oktatása a 18. generációs Feng Zhiqiang által kidolgozott Xīnyì Hùnyuán módszerrel kezdődik. Ezért  a stílus teljes neve Chén stílusú Xīnyì Hùnyuán  Tàijíquán

A Hùnyuán Tàijí 5 fő részből áll:

Gōng fǎ – az alapvető képességek fejlesztése. Ez az alap. Az oktatás részét képezik „külső” kondicionális képességet fejlesztő gyakorlatok és a „belsőt” fejlesztő pusztakezes és eszközös (bot, pálca) Qigōng gyakorlatok.

Quán fǎ – formagyakorlatok rendszere. Ez a stílus oszlopa. A stílus tanulása Hùnyuán  24 lépéses és 48 lépéses formagyakorlatával kezdődik. Ezt követően az oktatás a Hùnyuán  32 és 46 lépéses formagyakorlat tanulásával folytatódik.  Magasabb szinten tanulható a stílus két tradicionális formája, a 83 lépéses és a 71 lépéses forma.

Wǔqì – fegyveres gyakorlatok, melyek a stílus kiegészítő gyakorlatai. Iskolánkban elsősorban szablya (Dāo), kard (Jiàn) és lándzsa (Qiāng) gyakorlatok tanulhatók.

Tuī shŏu - „lökő-kéz” gyakorlatok melyek kialakítják a helyes szemléletmódot és a felfogást. Iskolánkban a lökőkezek kifinomult és bonyolult rendszere tanulható.

Dǎ zhàng – az érett képességek magasabb szintje. Ez a cél.

Az oktatás alapja a heti két edzés, amit kiegészít a tanuló otthoni gyakorlása. Emellett részt lehet venni szemináriumokon, edzőtáborokban. A kihívást kedvelőknek lehetőségük van nyilvános bemutatókon fellépni és versenyeken részt venni. 

Egyesületünk várja a Chén stílusú Tàijíquán iránt érdeklődőket!

Forrás, és bővebb információ : http://chentaichi.hu/index.php/erdeklodo